Op het moment dat je trouwt, beloof je voor altijd samen te zijn. Door verschillende omstandigheden kan dit echter anders lopen en soms is een scheiding dan niet te voorkomen. Als het jullie, door alle emoties, niet lukt om goede afspraken te maken, dan kan een mediator helpen om tot een oplossing te komen waarbij beide partijen er zo goed mogelijk uitkomen.

Mediation

Bij mediation ga je de dialoog aan met je partner onder begeleiding van een mediator. Door te onderzoeken wat elkaars wederzijdse belangen zijn, wordt er naar een werkbare oplossing gezocht voor beide partijen. Het is echter geen vrijblijvend traject. Het proces van de mediation start met het ondertekenen van een mediationovereenkomst door jullie en de mediator. Je legt hierin vast dat jullie je allemaal inspannen om het proces goed te laten verlopen en dat alle besproken zaken strikt vertrouwelijk blijven. Vervolgens starten jullie een traject waarin alle standpunten naar voren komen, de mediator zorgt ervoor dat iedereen gehoord en begrepen wordt. Zodra alle belangen duidelijk zijn, begeleidt de mediator jullie met het formuleren van een oplossing. Uit verschillende alternatieven wordt de beste oplossing schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die juridisch bindend is.

Voordelen

Bij mediation is het uitgangspunt dat er naar een oplossing wordt gezocht die voor jullie beide werkbaar is: een win-winsituatie. In de rechtszaal zitten jullie tegenover elkaar en zal er altijd één winnen en één verliezen. Dit kan grote gevolgen hebben voor jullie verstandshouding. Zeker als jullie kinderen hebben, is het belangrijk dat jullie ook na de scheiding nog contact houden. Een ander voordeel is dat de kosten voor mediation vaak veel lager zijn dan die van een advocaat. Als jullie er samen niet uitkomen bij een scheiding, zullen jullie beide een advocaat in de arm moeten nemen. Kom je er met een mediator uit, dan heb je slechts één advocaat nodig. Advocaten zijn niet alleen heel erg duur, een juridisch proces kan ook nog eens erg lang duren.

Echtscheidingsmediation voorkomt in veel gevallen langdurige conflicten en kan onnodige emotionele schade voorkomen door er voor te zorgen dat jullie naar elkaar luisteren. Uiteindelijk leidt de oplossing die jullie samen bedenken tot een werkbare situatie voor jullie beide. De belangrijkste voorwaarde voor het slagen is echter wel dat jullie beide vrijwillig naar een gezamenlijke oplossing willen werken.