Scheidingen monden tegenwoordig veel vaker uit in juridische gevechten, en de kinderen worden hiervan het slachtoffer. Het kabinet moet daarom maatregelen nemen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer naar een initiatief van staatssecretarissen Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie en Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid.

Een experiment

Om te kijken wat het kabinet kan doen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, zal er een proef uitgevoerd worden waarbij echtparen die bekend staan als ‘probleemgezin’ een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen krijgen die moeten voorkomen dat de scheiding uit de hand loopt. Ook kan er een curator aangewezen worden die toezicht houdt op de belangen van het kind. Daarbij wordt er geld vrijgemaakt voor extra hulpverlening en een landelijke campagne.

Kinderen vaak de dupe

Het plan van de staatssecretarissen is in lijn met het rapport dat Kinderombudsman Marc Dullaert uitbracht. Hij stelt dat ouders die gaan scheiden verplicht in therapie moeten en een ouderschapsplan moeten opstellen. Hij wil hiermee de verantwoordelijkheden van de ouders benadrukken: “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling is.”

Ook staatssecretaris Teeven stelt dat de verantwoordelijkheid om kinderen te beschermen bij een echtscheiding in eerste instantie bij de ouders ligt.

“De ouders zijn immers de enigen die de strijd echt kunnen stoppen.”

Regel het via een advocaat

Volgens Dullaert moet de aanpak fundamenteel veranderen. Dit begint bij het kiezen van de juiste advocaat: het is belangrijk om effectief met elkaar om de tafel te gaan zitten, in plaats van eindeloos te procederen wat escalatie in de hand werkt.