Online scheiden

Een goede oplossing voor echtparen die graag snel en goedkoop willen scheiden
Vergelijk aanbieders

Wat is online scheiden?

Tegenwoordig kun je ook online scheiden. De trend van een online echtscheiding wordt de laatste jaren steeds populairder. Ook scheiden gaat met de tijd mee. Echtparen willen snel en goedkoop scheiden. Op een eenvoudige manier kan je een echtscheiding online regelen in een paar stappen voor meestal een vast bedrag. Een echtscheiding online regelen is dan zo gebeurd. De enige voorwaarde is wel dat het een echtscheiding is op gemeenschappelijk verzoek. Een online echtscheiding aanvragen gaat via de website van een advocatenkantoor en wordt door hen dan snel en eenvoudig afgewikkeld, inclusief het indienen van de stukken bij de rechtbank.

Wij geven je graag meer informatie over hoe je snel kunt scheiden door je scheiding zelf online te regelen en wat daar allemaal bij kunt kijken. Zo is het mogelijk door het geheel online te regelen, bij sommigen kan je ook kiezen voor een optie inclusief een bespreking, met of zonder convenant en ouderschapsplan.

Hoe werkt een online scheiding?

Een online scheiding gaat snel en gemakkelijk. Mits je het samen zo wilt regelen en je in overleg overeenstemming hebt over wat er geregeld moet worden. Denk hierbij aan het huis, de bezittingen, de kinderen, alimentatie enzovoort. Je bereidt dit dus samen al van te voren goed voor en legt dit ook alvast vast in een document. Op internet zijn talloze websites te vinden waar je online je scheiding kunt regelen. Je hoeft slechts op ‘online echtscheiding’ te googelen en je vindt tientallen, zo niet, honderden zoek resultaten met online scheidingssites. Deze websites zijn meestal initiatieven van advocatenkantoren. Belangrijk is wel dat je dit van te voren even checkt. Deze websites bieden vaak all-in pakketten aan voor een vast bedrag. Zo’n pakket is dan meestal inclusief:

 • Een stappenplan (om te zorgen dat jullie niets over het hoofd zien)
 • Een concept convenant die je samen kunt invullen
 • Een concept voor een ouderschapsplan (bij sprake van minder jarige kinderen)
 • Uitleg over de procedure bij de rechtbank
 • Akte van berusting
 • Inschrijving bij de burgerlijke stand
 • Expertise van een familierechtenadvocaat

 

Via de websites kan in de meeste gevallen vooraf een aanvraagformulier voor de scheiding ingevuld worden. Je moet daar onder andere de volgende gegevens invullen:

 • persoonsgegevens van jullie beiden
 • van wat voor woning er sprake is (huur, koop, wat jullie willen wat hiermee gebeurt)
 • verdeling van de boedel (zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen)
 • je kunt vaak kiezen uit een scheiding met of zonder convenant en met of zonder ouderschapsplan (verplicht bij minderjarige kinderen)
 • soms kan je kiezen of je er nog een bespreking wenst met de advocaat die jullie scheiding in behandeling neemt

 

De aanvraag wordt verzonden naar het betreffende advocatenkantoor en jullie scheiding wordt in behandeling genomen en gecontroleerd of alles correct is ingevuld. Zij stellen de documenten op die ingediend worden bij de rechtbank om de scheiding officieel aan te vragen. Gemiddeld zijn jullie dan na een week of 3 tot 5 helemaal officieel gescheiden en ontvang je hier ook de stukken van. Je kunt dus alles in een keer vanuit huis regelen. Snel, goedkoop en makkelijk.

Benodigde documenten

Bij een online scheiding zonder advocaat zijn er een aantal papieren die je moet klaarmaken of moet opvragen:

Uittreksel van de akte van huwelijkse voorwaarden
Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden moet er een afschrift van de akte hiervan opgestuurd worden naar de rechtbank. Scheidingsprofs zorgt ervoor dat het uittreksel in bezit komt van de rechtbank, maar jullie moeten het document zelf officieel opvragen bij de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Een uittreksel mag maximaal drie maanden oud zijn op het moment dat het echtscheidingsverzoek wordt ingediend. De kosten zijn per akte ongeveer €10 tot €15. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan hoef je geen uittreksel of afschrift mee te sturen.
Geboorteakte(s) minderjarig(e) kind(eren)
De geboorteaktes van jullie minderjarige kinderen vragen jullie op bij de afdeling burgerzaken van de gemeente(s) waar de kinderen geboren zijn. Een uittreksel mag maximaal drie maanden oud zijn op het moment dat het echtscheidingsverzoek wordt ingediend. De kosten zijn per akte ongeveer €10 tot €15.

Zijn jullie kinderen meerderjarig? Dan hoef je geen uittreksel uit het geboorteregister naar ons op te sturen. Dit geldt natuurlijk ook als er geen kinderen in het spel zijn.

Echtscheidingsconvenant
Hoewel het niet verplicht is, is het vaak verstandig om afspraken rondom inboedelverdeling en partneralimentatie vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Stuur het convenant zodra wij dat aangeven in tweevoud en ondertekend op naar Scheidingsprofs.
Ouderschapsplan
In het (verplichte) ouderschapsplan leggen jullie afspraken rondom de zorg en opvoeding van de minderjarige kinderen vast. Verplichte afspraken gaan over het gezag, de kinderalimentatie, de zorgregeling en de manier waarop jullie van informatie voorzien. Kijk hier voor een voorbeeld van een ouderschapsplan of hier voor een voorbeeld van een co-ouderschapsplan.

Case: Online scheiden met of zonder begeleiding

Expert Maurice Wijmans van Scheidingsprofs vertelt meer over online scheiden.

“Niet complex betekent vaak: geen kinderen, beiden voldoende eigen inkomen en een eenvoudige verdeling van het vermogen (zonder eigen woning of verkoop van de eigen woning).”

Maurice Wijmans

Scheidingsprofs

Als Scheidingsprof bieden wij mensen de mogelijkheid aan om online de scheiding te regelen. Dat is een mogelijkheid waar veel vraag naar is en die in de praktijk ook prima toepasbaar is. Met name in die situaties waarbij de partijen samen overal uit zijn en de situatie niet complex is.

Niet complex betekent vaak: geen kinderen, beiden voldoende eigen inkomen en een eenvoudige verdeling van het vermogen (zonder eigen woning of verkoop van de eigen woning). Dan nog kan het raadzaam zijn om voor de variant te kiezen van ‘controle’. De extra kosten geven u in ieder geval de zekerheid dat u een houdbaar en toelaatbaar convenant heeft opgesteld.

Onlangs is er een zaak bij ons ingediend waarbij de man mij vooraf belde om te vragen of hij en zijn toekomstige ex-vrouw die controle nodig hadden. Het was toch weer extra geld en alles was erg eenvoudig en duidelijk. Tijdens een kort telefonisch onderhoud besloot de man toch voor controle te kiezen. In deze situatie gelukkig maar. Tijdens de controle bleek dat beiden in de veronderstelling waren een gemeenschap van goederen te hebben maar uiteindelijk waren er wel huwelijkse voorwaarden opgemaakt (die weliswaar erg veel weg hadden van de gemeenschap van goederen). Daarnaast werd de vrouw ernstig bevoordeeld door de beschreven verdeling van de man terwijl zij in ruil daarvoor af zag van partneralimentatie.

Door de controle waren wij in staat een en ander te wijzigen en een dusdanig artikel toe te voegen zodat de vrouw niet met schenkingsbelasting of een afkoop van partneralimentatie (belast tegen progressief IB tarief) geconfronteerd werd. Een kleine aanpassing tegen een gering extra tarief om te voorkomen dat er een hoge belastingaanslag werd opgelegd.

Scheidingsprofs

Scheidingsprofs heeft jarenlange ervaring in scheidingsbemiddeling. Ze nemen alle financiële en juridische zaken uit handen. Daarbij gaan ze onafhankelijk te werk en kiezen ze nooit de kant voor één van de partners. Het belang van de kinderen staat bij hen altijd voorop.

Netjesscheiden

Een makkelijke dienst waar je kunt scheiden voor een vast bedrag zonder tussenkomst van een advocaat. Samen met ons team verwerken we, vanuit ons kantoor in Berschenhoek meer dan 1000 scheidingen per jaar. En vanzelfsprekend helpen we jou ook graag!

Welke keuze

Op zoek naar een expert die bij uw situatie past?

Simpel en gemakkelijk scheiden

Het klink allemaal eenvoudig, maar de juiste oplossing zoeken voor uw situatie is lastiger dan u denkt. Wij helpen u hier graag bij. Samen met ons zoeken wij de perfecte match, zodat u goed geholpen wordt.
Bekijk hier alle opties