Echtscheidingsconvenant

Bij een echtscheiding komt ook een heleboel papierwerk kijken. Een van de belangrijkste documenten is het echtscheidingsconvenant.

Veel gestelde vragen over scheiden

Wat is het echtscheidingsconvenant?

Alle afspraken die je maakt omtrent je scheiding, moet je vastleggen in een officieel document, opgesteld door een advocaat of notaris. Dit document wordt het echtscheidingsconvenant genoemd. In het convenant staan afspraken over bijvoorbeeld:

  • De partner/kinderalimentatie
  • De verdeling van de inboedel
  • De verdeling van het vermogen en eventuele schulden
  • Wat er gaat gebeuren met de woning (bijvoorbeeld een van de twee uitkopen, gezamenlijk verkopen of huur opzeggen)
  • Afspraken over pensioenen en verzekeringen
  • Ouderschapsplan (indien er minderjarige kinderen zijn)

Waarvoor dient een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een document dat wordt ingediend bij de rechtbank, samen met het verzoekschrift tot echtscheiding. Het convenant is nodig zodat de rechter de scheiding bekrachtigen en uitspreken. Het document is ook van belang omdat alle afspraken die erin staan via de rechter afdwingbaar zijn. Je kunt dus bijvoorbeeld de betaling van alimentatie afdwingen via een incassobureau of deurwaarder als je ex-partner weigert zich aan de afspraak hierover te houden.

Een echtscheidingsconvenant opstellen?

Het opstellen van een compleet echtscheidingsconvenant lijkt erg ingewikkeld. Er moeten zoveel zaken geregeld en verdeeld worden. Een handig voorbeeld van een echtscheidingsconvenant biedt hierbij uitkomst. Zo weet je zeker dat je alles erin opneemt en niets overslaat. Je bent in principe vrij om het convenant zelf op te stellen. Maar het is wel handig om het te laten checken door een advocaat of notaris. Alles wat erin staat is straks immers via de rechter afdwingbaar.

Het is zo belangrijk dat de inhoud van het convenant (en eventueel ouderschapsplan) helemaal klopt voor beide partijen. De afspraken die erin staan vormen nu de basis voor het begin van je nieuwe leven. Nadat de scheiding is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand bent je officieel gescheiden. Maar door het convenant ben je toch gedwongen je aan bepaalde afspraken te houden met je ex. Houd hier dus rekening mee, ook bij het opstellen ervan. De afspraken die je vastlegt moeten voor beide partijen 100 % werkbaar zijn. Nu en in de toekomst.

situaties

Verschillende situaties, verschillende opties