Geregistreerd partnerschap ontbinden

Als jullie uit elkaar gaan en jullie zijn geregistreerd, dan hoef hiervoor niet naar de rechter om het te laten ontbinden
Veel gestelde vragen over scheiden
Als jullie uit elkaar gaan en jullie zijn geregistreerd, dan hoef hiervoor niet naar de rechter om het te laten ontbinden. Je kunt dit zelf namelijk heel gemakkelijk en eenvoudig online regelen. Om dit te kunnen doen zijn er twee voorwaarden: er zijn geen minderjarige kinderen bij betrokken en jullie gaan in goed overleg uit elkaar. Om een geregistreerd partnerschap te ontbinden, wordt er een overeenkomst opgesteld met daarin een aantal belangrijke onderdelen:

  • Dat je beiden het geregistreerd partnerschap willen beëindigen;
  • Wat er met het huis gaat gebeuren;
  • Het verdelen van de inboedel en het vermogen (en ook eventuele schulden);
  • Of er (partner) alimentatie betaald gaat worden of niet;
  • Afspraken over verzekeringen en pensioen.

Online ontbinden

Wanneer je online het geregistreerd partnerschap wilt ontbinden, kan je meestal uit een aantal pakketten kiezen. In een basispakket bijvoorbeeld regel je zelf alle benodigde documenten en vul je deze samen met je aanstaande ex in. De documenten worden dan naar de online instantie gestuurd en deze handelt het verder voor jullie af. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreider pakket met bijvoorbeeld een voorbeeld van een ouderschapsplan of een ontbindingsovereenkomst. Als je behoefte hebt aan begeleiding en controle, kies je voor het meest uitgebreide pakket waar al deze extra’s in zitten.

Samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract ontbinden gaat zonder tussenkomst van de rechtbank. Alleen moet je een ouderschapsplan opstellen als je samen minderjarige kinderen hebt. In het samenlevingscontract heb je een aantal belangrijke zaken vastgelegd en hier moet je nu samen afspraken over gaan maken qua verdeling. Hierbij moet je denken aan:

  • De woning
  • De inboedel
  • De inkomsten
  • Verzekeringen en pensioenen
  • Wat er gebeurt bij overlijden

De bepalingen in een samenlevingscontract duren zo lang je samenwoont. Belangrijk is dus wel dat je over bepaalde zaken als het huis, gezamenlijke betaal/spaarrekening of verzekeringen en pensioenen goede afspraken maakt zodra je uit elkaar gaat. Zodra je niet meer samenwoont, kan je het samenlevingscontract ontbinden door middel van een aangetekende brief naar je ex-partner. Deze manier van het ontbinden is in de meeste gevallen ook zo opgenomen in het samenlevingscontract. Als je hulp nodig hebt bij het regelen van de belangrijkste zaken op het moment dat je je samenlevingscontract wilt ontbinden, kan je online in een paar stappen alles gemakkelijk regelen. Je ontvangt dan de benodigde documenten en een lijsten met daarop alles wat je niet mag vergeten te regelen of afspraken over te maken.

situaties

Verschillende situaties, verschillende opties