Gratis scheiden

Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht

 

Veel gestelde vragen over scheiden

Als je besluit in goed overleg te gaan scheiden en er is niet genoeg geld hiervoor, is er een andere manier om je echtscheiding te regelen. Het is soms namelijk mogelijk om in aanmerking te komen voor een gratis echtscheiding. Helemaal gratis is het niet, je bent namelijk wel verplicht de (lagere) griffiekosten aan de rechtbank te betalen. Het is in Nederland mogelijk (zo goed als) gratis te scheiden door middel van gesubsidieerde rechtshulp van de overheid.

 

De voorwaarden

Er is maar een voorwaarde waar je aan ‘moet’ voldoen, wil je in aanmerking komen voor een gratis scheiding. Het heeft namelijk te maken met de hoogte van je inkomen. Als je aan onderstaande voorwaarde voldoet, kan je het onderstaand stappenplan volgen voor een gratis echtscheiding.

  • Je jaarinkomen van het peiljaar (= twee jaar geleden, dus voor 2016 is het peiljaar 2014) is gelijk aan of lager dan € 25.800,-. Als je minderjarige kinderen hebt ligt de grens op een jaarinkomen van € 36.400,- of lager.
  • Met een inkomen onder deze grens betaal je meestal alleen het griffierecht. Bovendien is het vaak mogelijk tijdens het echtscheidingsproces juridisch advies te krijgen van een echtscheidingsadvocaat of gebruik te maken van een mediator. Dit kan dan voor een bepaalde duur, maar ook dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

 

De stappen

Aanvragen procedure
Neem contact met ons op de door het contactformulier in te vullen. Zo kunnen we je informeren over de mogelijkheden die bij jou situatie passen. 

Griffierecht betalen
Griffierecht zijn de kosten van de rechtspraak die in iedere juridische procedure in Nederland betaald moeten worden. De griffierechten voor een echtscheidingsprocedure bedragen in 2016 € 288,- per echtpaar. Is er sprake van een laag inkomen dan is dit slechts €79,- (2016)

Controle
Alle documenten en aktes worden gecontroleerd door een advocaat. Als er daarna nog actie van jullie kant verwacht wordt, dan hoor je dit zo spoedig mogelijk van de echtscheidingsinstantie.

Ondertekenen
Na de controle ondertekenen jullie beiden de stukken.

Aanvragen scheiding
Na controle en ondertekening kan de aanvraag van de echtscheiding worden ingediend bij de rechter. Deze zal vervolgens op basis van alle documentatie de echtscheiding uitspreken. Daarna wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven bij de gemeente en ben je officieel gescheiden.

 

Andere mogelijkheden

Kom je niet in aanmerking voor een gratis echtscheiding en wil je tegen zo laag mogelijke kosten scheiden? Dan zijn er nog andere mogelijkheden. Belangrijk is dat je in staat bent goed met elkaar te overleggen en samen zoveel mogelijk zelf te regelen. Je kunt dan bijvoorbeeld met een online echtscheiding, bemiddeling of mediation of door te scheiden zonder advocaat een heleboel kosten besparen.

situaties

Verschillende situaties, verschillende opties