Ouderschapsplan

Een term die je veel hoort bij een scheiding is het ouderschapsplan. Hieronder leggen wij alles uit van het hoe en wat omtrent het ouderschapsplan.

Veel gestelde vragen over scheiden

Is een ouderschapsplan verplicht?

Wanneer je in Nederland gaat scheiden en er zijn minderjarige kinderen in het gezin, dan is een ouderschapsplan verplicht. Het maakt dus niet uit of er sprake is geweest van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract (met ouderlijk gezag).

 

Wat staat er in een ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan staan alle afspraken over de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen in het gezin. Er staat dus in:

  • Hoe je samen de zorg en opvoeding verdeelt (de zogenaamde zorgregeling) of de omgangsregeling
  • Hoe je met elkaar communiceert over belangrijke onderwerpen. Het is bijvoorbeeld niet handig om via Whatsapp met elkaar te overleggen over een schoolkeuze.
  • De verdeling van de kosten van de opvoeding
  • Andere afspraken als regels over bedtijden, huiswerk maken, medische zorg, zakgeld, sport, manieren van straffen, omgang met familie zoals opa’s, oma’s, ooms en tantes, enzovoort.

De eerste drie zijn wettelijk verplicht om op te nemen in het plan. De laatste is alleen maar handig. Om het voor de kinderen zo duidelijk en gelijk mogelijk te houden, is het belangrijk dat je je beiden ook echt houdt aan de afspraken die jullie maken in het ouderschapsplan. Je bent hiertoe overigens ook verplicht, de rechter is namelijk degene die het plan accordeert en je erop wijst dat je je aan de inhoud van het ouderschapsplan dient te houden.

Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Om te zorgen dat je niets vergeet, kan je het beste een voorbeeld van een ouderschapsplan volgen. Je kunt dan stapsgewijs alle afspraken invullen en kom je vanzelf zaken tegen waar je nog niet over had nagedacht maar toch met je ex moet bespreken hoe jullie dat vanaf nu gaan aanpakken. Door alle stappen te doorlopen weet je zeker dat je alles goed vastlegt over en voor de kinderen. Neem vrijblijvend contact met ons op om een voorbeeld van een ouderschapsplan te ontvangen.

situaties

Verschillende situaties, verschillende opties