Scheiden en Kinderen

Scheiden doe je niet alleen, zeker niet als jullie ook kinderen hebben.

Veel gestelde vragen over scheiden

Scheiden en kinderen

Scheiden doe je niet alleen, zeker niet als jullie ook kinderen hebben. Er komt een moment dat het aan hen moet gaan vertellen dat jullie gaan scheiden. Dit zal een pijnlijk moment zijn en hier kun je je proberen zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Timing

Kies een geschikt moment waarop jullie het willen vertellen. Vaak zal dit niet direct zijn zodra jullie de beslissing hebben genomen uit elkaar te gaan. Maar wacht ook niet, bij wijze van spreken, tot de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken. Kinderen hebben snel iets door en voelen spanningen. Kies een dag en tijdstip dat er niet vlak daarna nog belangrijke afspraken zijn of dat je (ex-) partner, jij of een van de kinderen snel weg moet, of vlak voor bedtijd. Na het nieuws moet er voldoende tijd zijn om te praten en te kinderen te laten reageren en het te laten inwerken. Het is ook belangrijk dat de kinderen het nieuws te horen krijgen op een plek waar ze zich op hun gemak voelen en naderhand ook wat afleiding kunnen vinden.

Vertel het samen

Het beste zou zijn, als jullie het samen kunnen vertellen. Voor de kinderen is dit dan al een eerste teken dat, ondanks dat jullie uit elkaar gaan, jullie nog steeds gezamenlijk beslissingen kunnen nemen. Dat is een belangrijk signaal voor kinderen Bereid dan van te voren voor wie wat zegt en dat beiden ongeveer evenveel vertellen. Dan geef je al een signaal dat jullie nog steeds samen dingen kunnen doen. Laat daarbij negatieve gevoelens naar elkaar achterwege, kinderen moeten dat niet meekrijgen.

En daarna?

Houd je kinderen goed in de gaten. Gaan ze zich anders gedragen? Sta open voor vragen en beantwoord ze zo open en eerlijk mogelijk. Vraag ook aan je kinderen of ze erover willen praten. De kinderen raken hoe dan ook, hun oude vertrouwde leventje kwijt en moeten wennen aan de nieuwe situatie. Zeker in het begin, als jullie ook echt fysiek uit elkaar zijn, kan dit kinderen een onzeker en onveilig gevoel geven. Het is belangrijk dit de onderkennen en ernaar te handelen. Zorg voor veiligheid en geborgenheid. Maak gebruik van vaste rituelen, zoals bij het naar bed gaan. En maak afspraken met elkaar hoe de komende eerste periode eruit gaat zien, zoals bijvoorbeeld de eerstvolgende momenten dat ze hun vader of moeder weer zullen zien, hoe lang dat zal zijn, waar, enzovoort. Het belangrijkste is, dat duidelijk voor ze is dat jullie er voor ze zijn en bij jullie terecht kunnen.

situaties

Verschillende situaties, verschillende opties