Heeft onze scheiding verregaande gevolgen voor mijn dochter?

Een echtscheiding kan bij kinderen voor verschillende problemen zorgen

Veel gestelde vragen over scheiden

Heeft onze scheiding verregaande gevolgen voor mijn dochter?

“Mijn man en ik hebben onze kinderen een paar weken geleden verteld dat we gaan scheiden. De procedure is in gang gezet en op een paar problemen na lijkt het allemaal wel goed te verlopen, alleen maken we ons zorgen om de oudste. De jongste lijkt goed met het nieuws om te gaan, stelt vragen die in hem opkomen en gedraagt zich over het algemeen eigenlijk als voor het nieuws, maar onze dochter niet. Zij wil nergens met ons over praten. Is dit kwalijk, en moeten we hulp inschakelen, of is dit normaal?” – Hendrike (37)

Het is moeilijk te zeggen of je (oudste) dochter abnormaal gedrag vertoont of gewoon even tijd nodig heeft om het ingrijpende nieuws te verwerken. Maar het is goed dat jullie hier als ouders hier aandacht aan besteden, zodat jullie hier goed mee om kunnen gaan en snel problemen kunnen constateren. Naast de zaken die je voor de kinderen moet regelen is het namelijk ook belangrijk om een sterk ouderschap voort te zetten, waarin je de kinderen hoort, opvoedt en voor ze zorgt.

 

Echtscheidingsproblemen bij kinderen

Een echtscheiding kan bij kinderen voor verschillende problemen zorgen, zoals de wat concretere eet-, slaap-, zindelijkheidsmoeilijkheden, maar ook problemen op school, gedragsproblemen en andere sociale kwesties. Deze signalen kunnen allemaal duiden op onrust in het leven van het kind. In sommige gevallen zijn deze problemen tijdelijk, en komt het hier zelf overheen zodra (de verwerking van) de scheiding zich ontwikkelt, maar in andere gevallen blijven de problemen aanhouden en is het misschien tijd om actie te ondernemen.

Hoe ga je hier als ouders mee om? Het is belangrijk om, zoals jullie lijken te doen, het belang van het kind voorop te stellen. Dit betekent aan de ene kant dat jullie met het kind blijven praten en lachen, en naar het verhaal van het kind luisteren (of hier een externe factor zoals een buurvrouw of tante voor inschakelen), en dat jullie er tegelijkertijd voor zorgen dat jullie je ouderschap zoals voor de scheiding voort blijven zetten.

 

De juiste begeleiding

Dit monitoren van echtscheidingsproblematiek hoef je natuurlijk niet helemaal zelf te doen – jullie hebben zelf ook nog geen ervaring met echtscheidingen en de effecten op kinderen, en zitten er bovendien zelf tot over jullie oren in. Er zijn verschillende manieren om hulp in te schakelen.

 

KIES-coach

Bij KIES (Kinderen in Echtscheiding Situatie) zijn professionals aangesloten die gespecialiseerd zijn in de manier waarop kinderen met een scheiding omgaan. Een KIES-coach is er om het kind te horen en te kijken hoe het kind met diens persoonlijkheid omgaat met de veranderingen. Hierdoor kunnen kinderen leren de de scheiding te begrijpen, en kunnen ouders leren hoe ze hun kind kunnen helpen.

 

Bemiddeling of mediation

Ook bemiddelaars en mediators zijn deskundigen als het gaat om echtscheidingen, vaak ook als het aankomt op de kinderen. Zij kunnen jullie helpen jullie ouderschap te begeleiden tijdens de echtscheiding, zoals hulp bij het vertellen van de kinderen of hulp bij specifieke kwesties.

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.