Hoe scheiding aanvragen?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen dat je wilt gaan scheiden, dan weet je dat er een heleboel zaken geregeld moeten gaan worden.
Veel gestelde vragen
Als je eenmaal de beslissing hebt genomen dat je wilt gaan scheiden, dan weet je dat er een heleboel zaken geregeld moeten gaan worden. Wij geven je op deze pagina graag een aantal tips en adviezen over wat te regelen bij een scheiding. De informatie is helder en praktisch, zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je te doen staat.

1. De beslissing

Is het een gezamenlijk besluit dat jullie gaan scheiden? Dat scheelt al even in de voortgang van het scheidingsproces. Want als het een eenzijdige beslissing is, moet je de boodschap eerst nog aan je partner brengen en hij of zij moet even de tijd krijgen het te verwerken. Een echtscheiding blijft hoe dan ook voor alle partijen vervelend en emotioneel. Het beste is nu wel de gevoelens voor nu zoveel mogelijk opzij te zetten zodat je eerst de praktische en juridische zaken kunt regelen. Aan het verwerkingsproces begin je na de scheiding.

2. Hoe ga je scheiden

Er zijn verschillende manieren hoe je van elkaar kunt scheiden. De manier waarop hangt af van hoe goed jullie nog met elkaar omgaan en met elkaar kunnen communiceren.

Eenzijdig

Hiervan is sprake als een partij met een eigen advocaat de rechtbank verzoekt een beslissing te nemen op bepaalde punten omdat overleg niet mogelijk is of omdat het geen resultaat oplevert. Bij eenzijdig scheiden kan er ook sprake van zijn dat beide partijen een eigen advocaat in de arm hebben genomen en dat de advocaten met elkaar communiceren om tot een overeenstemming te komen. Blijven er nog discussiepunten over waar geen beslissing over wordt genomen, dan zal de rechter dat doen.

Mediation

Met behulp van een mediator ga je samen in overleg en de mediator helpt vervolgens beide partijen tot een beslissing te komen. Een mediator bemoeit zich alleen met het proces, niet met de inhoud.

Bemiddeling

Bij bemiddeling ga je net als bij mediation met elkaar in overleg om tot oplossingen te komen voor bepaalde knelpunten. Het verschil met mediation is dat bij bemiddeling de onafhankelijke bemiddelaar zich naast het proces ook met de inhoud bemoeit. De bemiddelaar kijkt echt inhoudelijk naar de belangen, de pijnpunten en komt ook met ideeën voor oplossingen.

Overlegscheiding

Dit wordt ook wel een collaborative divorce genoemd waarbij, net als bij mediation, het doel is voor beide partijen een goede regeling te treffen en waarbij respect voor elkaar een belangrijk onderdeel is. Beide partijen maken gebruik van een advocaat die kan adviseren, begeleiden en informeren tijdens de onderhandelingen.

Gemeenschappelijk

Hierbij heeft het scheidende echtpaar dezelfde advocaat. Samen met de advocaat stellen ze het echtscheidingsconvenant op, die vervolgens wordt ingediend bij de rechtbank. Er vindt dan geen zitting in de rechtbank plaats.

Online scheiding

Tegenwoordig kan je, als je in goed overleg uit elkaar gaat en samen goede afspraken maakt, snel een eenvoudig online je scheiding regelen. Via een onlinescheidingssite ontvang je de documenten die nodig zijn om bij de rechtbank een scheiding aan te vragen. Deze vul je samen in en retourneer je. Een advocaat, aangesloten bij de site, zal vervolgens de documenten (echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan) indienen bij de rechtbank, waar vervolgens al vrij snel de echtscheiding zal worden uitgesproken.

3. De echtscheidingsprocedure

De echtscheidingsprocedure lijkt misschien ingewikkeld omdat er zoveel geregeld moet worden. Wij leggen je de procedure uit in vier eenvoudige stappen.

Afspraken maken
Samen maak je (al dan niet met behulp van een advocaat of bemiddelaar) afspraken over zaken als de woning, de kinderen (ouderschapsplan), de bezittingen, alimentatie, pensioen en eventuele schulden. Het ligt aan jullie hoe lang jullie er over doen om tot een overeenstemming te komen.

Afspraken vastleggen
Alle afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Het ouderschapsplan is verplicht bij minderjarige kinderen en is onderdeel van het ouderschapsplan.

Indienen bij de rechtbank
Het echtscheidingsconvenant wordt vervolgens door de advocaat (of advocaten) ingediend bij de rechtbank wanneer hij/zij de scheiding aanvraagt door middel van een verzoekschrift tot echtscheiding.

Uitspraak en beschikking
Bij een gemeenschappelijk verzoek zal de rechter de scheiding snel kunnen bekrachtigen in een zogenoemde echtscheidingsbeschikking. Bij een eenzijdig verzoek zal de tegenpartij door de rechtbank gevraagd worden te reageren in een zogenaamd verweerschrift. Daarna dient er een zitting plaats te vinden waarin alles rondom de scheiding wordt besproken. Een paar weken daarna zal de rechter uitspraak doen. De echtscheidingsbeschikking zal (meestal door de advocaat) naar de gemeente worden gestuurd zodat dit verwerkt kan worden in de registers van de burgerlijke stand. Pas dan is de scheiding officieel.

<LOGO>

Judex

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cave putes quicquam esse verius. Age sane, inquam. Duo Reges: constructio interrete. Est, ut dicis, inquam. Sed haec nihil sane ad rem;

<LOGO>

Rechtsinfo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cave putes quicquam esse verius. Age sane, inquam. Duo Reges: constructio interrete. Est, ut dicis, inquam. Sed haec nihil sane ad rem;

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.