Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Je hebt er lang over nagedacht en je bent eruit: jullie relatie is niet meer te redden. Voor jou is dit nu misschien zo klaar als een klontje, maar hoe vertel je je partner dat je wilt scheiden?

Veel gestelde vragen over scheiden

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Je hebt er lang over nagedacht en je bent eruit: jullie relatie is niet meer te redden. Voor jou is dit nu misschien zo klaar als een klontje, maar hoe vertel je je partner dat je wilt scheiden? Want hoewel het waarschijnlijk geen gesprek is waar je zin in hebt, is het toch belangrijk om het meteen goed aan te pakken.

Het gesprek waarin je de scheidingsmelding aan je partner doet is voor veel mensen erg moeilijk. Je weet niet hoe je partner reageert, en dat maakt het heel lastig om in te schatten hoe het gesprek zal verlopen. Toch is er een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat het eerste gesprek een goede basis is om samen op verder te bouwen en de scheiding af te handelen. We zetten een aantal praktische tips op een rijtje:

  • Probeer het gesprek altijd face-to-face te hebben;
  • Zorg voor een rustig moment en een plek waar jullie allebei jezelf kunnen zijn (dus niet in een druk restaurant);
  • Zeg direct waarom je het gesprek bent begonnen. Zo ben je duidelijk en eerlijk naar je partner toe, en voorkom je dat je zelf niet meer durft en het gesprek weer uitstelt;
  • Kijk elkaar aan tijdens het gesprek;
  • Bereid het gesprek voor, zodat je weet wat je wilt zeggen en geen halve boodschap brengt omdat je bijvoorbeeld overmand wordt door emoties;
  • Leg eerlijk uit waarom jij tot deze beslissing gekomen bent, maar probeer hierbij geen ‘schuld’ aan iemand toe te schrijven. Beschrijf niet wat er allemaal ‘fout’ is, maar liever wat er allemaal beter wordt met een scheiding;
  • Geef je partner de kans om te reageren (bijvoorbeeld met vragen, verdriet, boosheid of stilte). Stel je open voor deze reactie en laat je partner de boodschap op zijn of haar manier verwerken;
  • Stel je ook open voor je eigen reactie: het is niet erg om emotioneel te worden;
  • Houd het eerste gesprek puur bij de scheiding op zich en ga nog niet verder (wat er allemaal moet gebeuren et cetera). Op dit moment zijn de gevoelens van jou en je partner het belangrijkst, en hoewel jij misschien al verder in het proces bent, is je partner waarschijnlijk helemaal nog niet klaar om het hierover te hebben.

 

Het belangrijkste in dit eerste gesprek is dat je eerlijk bent, eerlijk naar je partner maar ook naar jezelf. Als je bang bent dat je tijdens het gesprek aan je keuze gaat twijfelen, is dit misschien een teken dat je nog niet helemaal zeker bent over de scheiding.

Hoe nu verder?

Het kan zijn dat je partner zich vrijwel direct herkent in jouw beslissing, bijvoorbeeld omdat jullie al vaker gesprekken over een eventuele scheiding gevoerd hebben. Maar vaak is het zo dat de ander een periode van verwerking nodig heeft voordat hij of zij zich kan neerleggen bij jouw beslissing: de zogenoemde scheidingsaanvaardingstijd. Afhankelijk van jullie situatie kan deze tijd soms weken (of langer) duren. Het is belangrijk hier respectvol mee om te gaan: deze periode van jou heb jij in meer of mindere mate al achter de rug.

Dit betekent niet dat er nog niets kan gebeuren in deze periode. Het rouwproces kan voor beide partijen vergemakkelijkt worden als een van de partners vrij snel naar een andere woning vertrekt. Langzaamaan gaat de verwerking verder, en kan de afhandeling van de scheiding steeds zakelijker worden. Als voor beide helder is dat de scheiding onvermijdelijk is, is het tijd om naar de scheidingsbemiddelaar of advocaat te gaan die jullie verder kan helpen. Het liefst wacht je met deze stap totdat je partner de scheiding accepteert, zodat jullie de afhandeling samen kunnen doen. Duurt de scheidingsaanvaardingstijd te lang? Dan kun je in overleg besluiten eerst zelf een gesprek aan te gaan. Probeer je partner hier zo veel mogelijk bij te betrekken.

De kernwoorden bij het gesprek en de periode daarna zijn respect en geduld. Geef je partner de rust, ruimte en tijd die hij of zij verdient; dit heb jij immers ook al gehad.

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.