Hoe zit het met je pensioenregelingen wanneer je gaat scheiden?

Een lijfrente bouw je op als aanvulling bij je (gezamenlijke) pensioen, maar het is niet altijd mogelijk om deze lijfrente te verdelen bij scheiding.
Veel gestelde vragen over scheiden

Hoe zit het met je pensioenregelingen wanneer je gaat scheiden?

Een scheiding heeft veel financiële gevolgen. Zo ga je misschien alimentatie betalen, wordt de hypotheek gescheiden en verdeel je je (toekomstige) pensioen. Over dit laatste aspect gaat dit artikel. Want op welk deel van het pensioen van de ander heb je nog recht na een scheiding? En hoe verschilt dat voor het ouderdomspensioen, het partnerpensioen en het nabestaandenpensioen?

Scheiden en de lijfrente

Een lijfrente bouw je op als aanvulling bij je (gezamenlijke) pensioen, maar het is niet altijd mogelijk om deze lijfrente te verdelen bij scheiding. Wat je kunt doen met een lijfrentepolis bij een scheiding hangt af van je wensen en je situatie, en wat de maatschappij waarbij je de lijfrente bent aangegaan hierover zegt. In veel gevallen is het namelijk zo dat de lijfrente niet verdeeld kan worden. Wel kun je in dit geval de contante waarde laten berekenen, waarna je zelf kunt beslissen wat je met deze informatie doet (hoewel afkoop in principe onwettig is). Bij andere maatschappijen kun je de de waarde van de lijfrente 50/50 laten verdelen. Beide partijen worden dan voor de helft eigenaar van de lijfrente.

In de praktijk blijkt vaak dat de (fiscale) regels van de lijfrente bij scheiding erg complex zijn. Het is namelijk niet toegestaan om een lijfrente af te kopen (ook niet als er geen scheiding speelt), en de waarde zelf te verdelen. Wordt dit wel gedaan, dan komt de Belastingdienst om de hoek kijken om belasting te innen en extra revisierente op te leggen. Ga daarom goed na wat de mogelijkheden van je lijfrentepolis zijn: mag je samen eigenaar worden? Of blijft de lijfrentepolis altijd op een naam staan?

Scheiden en het ouderdomspensioen

Na een echtscheiding heeft je ex-partner wettelijk gezien recht op een deel van het ouderdomspensioen dat jij tijdens het huwelijk hebt opgebouwd, en vice versa. De ex-partner ontvangt dit deel zodra de pensioengerechtigde met pensioen gaat. Als jij als pensioengerechtigde overlijdt, stopt ook de uitkering van je ex-partner; in dit geval is eventueel het nabestaandenpensioen van toepassing. Als je ex-partner overlijdt, dan krijg je zijn/haar deel van het ouderdomspensioen bij je eigen ouderdomspensioen. Ga bij je pensioenregelaar na hoe dit in jullie geval geregeld is, of lees meer over de verdeling van het ouderdomspensioen op de website van de Rijksoverheid.

Scheiden en het nabestaandenpensioen/partnerpensioen

Na een echtscheiding heeft de ex-partner wettelijk gezien recht op het deel van het opgebouwde nabestaandenpensioen (ook wel  partnerpensioen genoemd) dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit heet dan het bijzonder nabestaandenpensioen, en bedraagt vaak ongeveer 70 procent van het ouderdomspensioen. Als het partnerpensioen werd opgebouwd op risicobasis (in plaats van op opbouwbasis) dan vervalt het deel voor je ex-partner na een scheiding. Ga bij je pensioenregelaar na hoe jullie dit hebben geregeld, of lees meer over het wat en hoe van het nabestaandenpensioen.

Zoals je ziet heeft een scheiding verschillende gevolgen voor je pensioen. Hoewel de verdeling over het algemeen pas plaatsvindt als je echt met pensioen gaat, is het aan te raden om er tijdens de scheiding al afspraken over te maken. Benieuwd welke financiële zaken nog meer aan bod komen tijdens een scheiding? Lees meer over scheiden en financiën in “6 financiële gevolgen van een scheiding”.

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.