Ik wil geen co-ouderschap; wat moet ik doen?

Co-ouderschap kan een uitstekende keuze zijn, maar alleen als jullie situatie zich hiervoor leent.
Veel gestelde vragen over scheiden

Ik wil geen co-ouderschap; wat moet ik doen?

“Mijn ex-partner en ik liggen in scheiding en hebben drie kinderen van zes, acht en negen. Mijn ex-partner heeft altijd veel gewerkt, en ik heb altijd het grootste deel van de opvoeding op me genomen. Dit kon altijd prima met mijn parttime baan. Nu liggen we in de clinch omdat hij co-ouderschap voorstelt, maar ik denk dat hij veel zal blijven werken en de kinderen hieronder lijden. Hij heeft wat de opvoeding betreft altijd alles aan mij overgelaten. Wat moet ik doen?” – Simone (41)

Co-ouderschap kan een uitstekende keuze zijn, maar alleen als jullie situatie zich hiervoor leent. Over het algemeen is co-ouderschap de oplossing wanneer beide ouders al een ongeveer gelijk aandeel in het leven van de kinderen hadden tijdens het huwelijk. Met co-ouderschap borduur je dan eigenlijk voort op de manier zoals het was, en hoeven de kinderen zo min mogelijk aan de nieuwe situatie te wennen. Je geeft al aan dat je je afvraagt dit in jullie situatie het geval is. We schreven hier al over in het artikel Gedeeld ouderschap: een goede keuze?, waarin we zien dat kinderen bij co-ouderschap vaak een hogere welzijnservaring voelen dan kinderen met een andersoortige omgangsregeling, maar dat de ouders dan wel allebei achter co-ouderschap moeten staan.

Samen overleggen

Je geeft eigenlijk aan dat je bang bent dat je ex-partner niet goed voor de kinderen zal zorgen omdat hij veel werkt. Heb je hier al met je ex-partner over gesproken? Als er verder geen vervelende dingen spelen waarom je hem als slechte vader ziet, is het een goed idee om te kijken hoe hij dit voor zich ziet, eventueel met de hulp van een scheidingsbemiddelaar. Zo kunnen jullie afspraken maken over de opvoeding en zorg van de kinderen (en dit vastleggen in het ouderschapsplan) waar jij een fijn gevoel bij hebt.

Co-ouderschap niet wettelijk geregeld

Co-ouderschap is niet in de wet geregeld en kan daarom niet afgedwongen worden. Samen maken jullie afspraken (wanneer de kinderen waar zijn, wie wat betaalt) en hier moeten jullie samen achter staan. Misschien is dit voor je ex-partner wel de kans die hij nodig heeft om de vader te zijn die hij nooit geweest is.

Als je je ex-partner niet vertrouwt met de kinderen in verband met zijn werk, kun je een andere omgangsregeling met hem opstellen of via de rechter proberen af te dwingen. Houd er rekening mee dat jullie allebei recht hebben op omgang met de kinderen en dat kinderen gebaat zijn bij een opvoeding van beide ouders. Wij van hulp-echtscheiding wensen je alle geluk en hopen dat jullie er samen uitkomen!

 

Het antwoord

Een concreet antwoord op deze vraag kunnen we niet geven; we weten immers niet precies hoe jouw situatie eruitziet. We adviseren daarom om, eventueel met een scheidingsbemiddelaar of mediator, in gesprek te gaan met je ex-partner om zo een geschikte omgangsregeling/co-ouderschapsregeling te vinden waar jullie samen achter staan. 

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.