Mijn partner wil niet naar scheidingsmediation. Hoe overtuig ik hem?

Een mediator helpt jullie neuzen weer dezelfde kant op te laten wijzen

Veel gestelde vragen over scheiden

Mijn partner wil niet naar scheidingsmediation. Hoe overtuig ik hem?

“Mijn man en ik willen scheiden, en we zijn aan het kijken hoe we dit aan moeten pakken. We hebben een dochter (14), en ik vind dat we in haar belang naar een mediator moeten om te kijken hoe we haar opvoeding voort gaan zetten nu we niet meer bij elkaar zijn. Ook bij de rest van de scheiding denk ik dat het kan helpen om dingen uit te praten. Maar mijn man vindt dit ‘onzin’ en vindt dat we het zelf wel op kunnen lossen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij toch mee gaat naar een mediator?” – Ingrid (41)

Bij hulp-echtscheiding zien we inderdaad vaak dat koppels baat hebben bij echtscheidingsmediation, al is het alleen maar omdat het gesprek tussen beiden wordt gestimuleerd. Een mediator helpt jullie neuzen weer dezelfde kant op te laten wijzen, en hoewel het in jullie situatie misschien lijkt alsof dit niet nodig is (voor je man), kan de kennis en expertise van een juridisch communicatiedeskundige jullie wel degelijk helpen bij het maken van goede afspraken voor de toekomst. Vooral als het om jullie dochter gaat.

Beide partijen moeten willen

Echter, mediation kan alleen werken als beide partijen erachter staan. Een mediator zal in het kennismakingsgesprek ook expliciet aan jullie vragen of jullie het allebei willen laten werken en of jullie allebei een open en actieve houden tijdens de medationsessies aannemen. Is dit niet het geval, dan zal de mediator er in de meeste gevallen al niet eens aan willen beginnen.

Het is dus de vraag of je man ervoor open kan staan om mediation een kans te geven. Je kunt bijvoorbeeld met hem afspreken dat jullie vrijblijvend een adviesgesprek aangaan waarin de mediator uitlegt wat hij of zij precies gaat doen, en waarom dit jullie kan helpen tijdens de echtscheiding. Spreek af dat hij nog nergens aan vast zit, maar dat dit gesprek alleen ter indicatie is.

Het kan ook zijn dat je man een verkeerd beeld heeft van mediation. Misschien denkt hij – ten onrechte – dat dit orgaan bestaat om een echtscheiding te vermijden en de relatie te herstellen, of is hij bang dat de mediator partij zal kiezen voor jou. In dit geval kun je uitleggen dat een mediator er is om ervoor te zorgen dat jullie samen tot oplossingen, compromissen en afspraken komen, en dat hij of zij onpartijdig en objectief het gesprek stimuleert. Een mediator komt niet met kant-en-klare oplossingen, en zal ook geen van jullie ‘gelijk geven’.

Het antwoord

Ga eens met je man in gesprek om te kijken waarom hij niet naar een mediator wil. Is het omdat hij niet weet wat een mediator voor jullie kan betekenen? Of is hij bang dat hij aan het kortste eind zal trekken? Als je weet waarom je man niet mee wil, kun je hierop anticiperen. Spreek bijvoorbeeld af om samen naar een kennismakingsgesprek te gaan, waarna hij later alsnog kan beslissen wat hij ervan vindt.

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.