Wat doet een mediator?

Veel gestelde vragen over scheiden

Een mediator begeleid in het scheidingsproces als jullie in goed overleg uit elkaar willen gaan. Jullie kunnen vanaf het begin af aan al hebben besloten, zodra de knoop werd door gehakt, in goed overleg uit elkaar te gaan. Maar ook als er zo veel ruzie is ontstaan in het proces dat jullie er niet meer uit kwamen en het geruzie een halt toe wilden roepen.

Mediator versus advocaat

Bij een mediator ga je onder begeleiding van een professional in overleg. Ook afspraken worden in overleg en onder begeleiding gemaakt. Naast de juridische ondersteuning, geeft een mediator ook emotionele ondersteuning. Beiden zit je immers in een emotionele rollercoaster als je gaat scheiden. Bij inschakeling van een mediator ga je een wat langer voortraject in omdat je alles zo goed mogelijk zonder ruzie wilt bespreken. Het voordeel hiervan is dat het juridische traject, dus het officieel aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, is dan een kort, formeel traject.

Schakel je een advocaat in dan is er geen sprake van overleg (behalve als je een gezamenlijke advocaat hebt), afspraken worden ook niet samen gemaakt. Alle communicatie met je (aanstaande) ex verlopen via de advocaat. Een advocaat biedt je ook geen emotionele steun, enkel juridische steun. Trajecten met advocaten duren meestal om bovengenoemde zaken ook langer.

Het verschil tussen mediator of bemiddeling

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen mediation en bemiddeling. We hebben de verschillen even op een rij gezet:

Bij mediation:

 • wordt gefocust op het proces en niet de inhoud
 • faciliteert de mediator in het gesprek en bestudeert hij/zij niet van te voren alle dossiers
 • is er alleen sprake van gezamenlijke bijeenkomsten
 • blijft de mediator altijd neutraal en onpartijdig
 • wordt ervan uitgegaan van de kracht van het zelf oplossend vermogen van de scheidende partijen; de mediator komt zelf niet met oplossingen
 • staat de relatie centraal

Bij bemiddeling:

 • richt de bemiddelaar zich op het proces én de inhoud
 • bestudeert de bemiddelaar vooraf alle dossiers en wint informatie in
 • is er meestal sprake van separate gesprekken
 • heeft de bemiddelaar inhoudelijke kennis en ‘bemoeit’ zich ook echt met de zaak
 • brengt de bemiddelaar zijn of haar eigen opvattingen in en probeert invloed uit te oefenen
 • zal, wanneer beide partijen dat wensen, de bemiddelaar zijn mogelijke oplossingen op tafel leggen voor bepaalde conflicten
 • staat de oplossing centraal

Mediator en kinderen

Bij het inschakelen van een mediator wordt automatisch meer rekening gehouden met de kinderen. Je maakt in goed overleg afspraken met elkaar over de omgangsregeling en alimentatie. Als het een hard gevecht wordt met advocaten in de rechtbank bestaat ook nog eens de kans dat de rechter de kinderen zal horen. Dat zijn zaken die je liever niet wilt voor je kinderen.

Kosten

De exacte kosten voor mediation hangen van een aantal factoren af zoals de duur en hoe vaak jullie een mediator bezoeken. Gemiddeld kost een mediator € 150,- per uur waarbij het gebruikelijk is dat beide partijen allebei de helft betalen. Als je hier andere afspraken over wilt maken, dan kan dat en wordt dit ook vastgelegd bij de mediator. Heel soms komt het voor dat de overheid een deel van de kosten betaalt van een mediator. Hier is dan meestal sprake van een zeer laag inkomen bij het betreffende huishouden dat gaat scheiden. Je bent dan wel verplicht een eigen bijdrage van minimaal € 50,- te betalen.

De 4 mediation-stappen

Kort samengevat zijn er 4 stappen die je doorloopt als je besluit over te gaan tot echtscheidingsbemiddeling:

1) Intake

Hierin wordt duidelijk wat mediation inhoudt en teken je een overeenkomst waarin vast ligt dat de gesprekken vertrouwelijk zijn, dat het vrijwillig is en dat je actief zult mee werken.

2) Verkenning

In deze fase wordt gekeken wat het conflict is, wat elkaar standpunten en belangen zijn. De mediator zal jullie vragen oplossingen te bedenken die jullie beiden tegemoet komen.

3) Onderhandeling

Hierbij geven jullie de mogelijke oplossingen van knelpunten en kijk je welke oplossingen een meerwaarde hebben voor jullie beiden.

4) Afspraken vastleggen

Als jullie eruit zijn, worden de afspraken vastgelegd in het zogenoemde echtscheidingsconvenant. Dit zal dan samen met het ouderschapsplan ingediend worden bij de rechtbank als officieel scheidingsverzoek.

confused-man

Komt je er niet uit?

Of heb je direct hulp nodig?

Laat je gegevens via het formulier achter, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Vul hier je gegevens in

Wij helpen je zo snel mogelijk! 

Form Footer (Naam_Achternaam_Email_Text)

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.