In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Van der Steu van Veiligheid en Justitie aangegeven dat als je gaat scheiden en hierbij rechtsbijstand nodig hebt van de overheid, je eerst verplicht een gesprek moet aangaan met een specialist.

Samen onderling oplossen

De minister wil hiermee de bestaande regeling voor gesubsidieerde rechtsbijstand gaan aanpassen. Hij geeft aan dat de aanpassing past binnen het kabinetsbeleid om te bevorderen dat echtscheidingen zoveel mogelijk op een minnelijke manier worden opgelost. De specialist, een advocaat of een mediator, gaat mensen eerst informeren over het proces van een echtscheiding. In Nederland kan je speciaal bijstand aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand voor je scheiding bij de overhand als je inkomen gelijk aan of lager is dan € 25.800,-. Als je kinderen hebt, ligt deze grens op € 36.400 per jaar. Je hoeft dan alleen het griffierecht, de kosten van de rechtbank, te betalen. Dit is nog geen € 300,- per koppel.

Verplichte mediation

Het is niet voor het eerst dat er discussie is in de Tweede Kamer. Al eerder veegde staatssecretaris Teeven een plan van tafel waarin mediation verplicht werd gesteld bij vechtscheidingen. De reden toen was dat het te duur was als het verplicht werd gesteld. Nu wordt gesprek dus verplicht als je aanspraak wilt maken op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Als je hier geen gebruik van wilt maken en je hele scheiding dus volledig zelf betaald, dan is zo’n gesprek niet verplicht en kan je bij wijze van spreken direct naar de rechter. Mediation kan een uitkomst zijn als je onder begeleiding van een professional in overleg gaat. Alle afspraken worden in overleg en onder begeleiding van de mediator gemaakt. De mediator is er voor beide partijen en geeft naast juridische ook emotionele ondersteuning. Hij/zij begeleidt het hele proces en focust zich niet op de inhoud. Hij/zij draagt ook geen oplossingen aan, dat moet het scheidende paar zelf doen. De mediator gaat uit van de kracht van het zelfoplossend vermogen van het echtpaar dat uit elkaar gaat.